Pitkän työuran salaisuus media-alalla

Olen Sirpa Tupiini, 64-vuotias mainosvalmistuksen tiiminvetäjä. Työurani pituus on lähes 47 vuotta.

Keskikoulun jälkeen ajattelin, että pitäisin välivuoden ja hakisin kouluun vuoden kuluttua. Laitoin hakupaperit lukioon ja kauppakouluun siltä varalta, etten saisi työpaikkaa vuodeksi. Kauppakouluun pääsyssä seinä nousi pystyyn, kun olin lukenut pitkän saksan, eikä saksan lukijoita ollut tarpeeksi. Lukion ovet kuitenkin avautuivat.

Mutta kohtalo päätti puuttua asiaan. Huomasin Kainuun Sanomissa työpaikkailmoituksen, jossa haettiin lähettiä taloon. Päätin koettaa onneani. Kävin haastattelussa ja pääsin taloon lähetiksi vuonna 1975.

Seuraavana keväänä oli taas mietinnän paikka. Minun piti hakea kouluun, mutta työnteko kiinnosti. Tässä vaiheessa päädyin tekstinkirjoittajaksi latomoon. Kainuun Sanomat muuttui offsetpainoksi. Kuumaladonta jäi historiaan. Siihen aikaan kaikki toimituksen jutut ja ilmoitukset kirjoitettiin reikänauhalle. Reikänauhan lukeminen piti opetella ensimmäiseksi. Vuodet vierivät, ja olin kahteen otteeseen äitiyslomalla.

Alkoi lehtialan kehitys kohti huimaa muutosta. Käsintaitto jäi historiaan, logot skannattiin. Latomoon saatiin uutta tekniikkaa, ja uuden oppimista oli paljon. Minua kiinnosti ilmoitusten teko ja siirryin ilmoituskonttoriin.

Tein pieniä yritys- ja kuolinilmoituksia sekä työskentelin asiakaspalvelussa levikin ja muiden ilmoitusten parissa. Etenin valmistamaan niin sanottuja isompia yritysilmoituksia, ja työ asiakaspalvelussa jäi. Palasin asiakaspalvelutehtävien pariin vielä useammaksi vuodeksi, mutta viime ajat olen työskennellyt ilmoitusvalmistuksessa. Minulle tarjoutui mahdollisuus suorittaa painopinnan valmistajan ammattitutkinto työn ohessa, ja niinpä minäkin sain vihdoin ammattitutkinnon itselleni.

Vuodet media-alalla ovat olleet vaiherikkaita. Ilmoitusvalmistuksessa on ollut monenlaisia muutoksia, ja monessa olen ollut mukana. Olen tehnyt myös paljon erilaisia ylläpitotöitä, ilmoituslaskutusta ja vastannut lehden valmistumisen ”kiertokulusta” ilmoitusten osalta. Erilaiset asiakaslehtien taittotyöt ovat nykyään myös iso osa työtäni.

Lehtien taitto on rikastuttanut tosi paljon työtä ja sitä, että työni on pysynyt niin mielenkiintoisena. Olisin päässyt eläkkeelle kesäkuussa 2022, mutten malttanutkaan vielä päästää kokonaan irti mielenkiintoisesta työstäni. Myöhemmin työni jatkuu osa-aikaisena.

Hilla Group -konserniin siirtyminen on vain lisännyt kiinnostustani työhön. Katsotaan, mitä pitkään jaksan tätä välillä tosi vaativaa ja hektistä työtahtia.

Lue myös nämä

Media-alalle Kainuuseen

Mie olen Teemu Ohtonen, 26-vuotias rumpali Kajaanista. Aloitin Kainuun Sanomien sivuvalmistuksessa marraskuussa 2018. Matkani Kainuun Sanomien sivunvalmistuksessa alkoi opiskelujen ohessa...
1 min Lue lisää